Ruimen

Een septische put bestaat uit 2 compartimenten met een overloop en is aangesloten op de openbare riolering. De bedoeling van de septische put is om de vaste bezinkbare onzuiverheden uit het afvalwater te halen zodat deze niet in de riolering komen. In de put komt het water van de toiletten terecht en wanneer er ook veel moeilijke afbreekbare producten in terecht komen zal de werking verstoord worden en een lediging dus sneller nodig zijn. In onderstaand schema is de principewerking van een septische put weergegeven.

De dikte van de drijflaag of ook wel korst genoemd blijft best beperkt tot 15-20 cm.

Het ledigen van een beerput dient op regelmatige basis te gebeuren. Dit komt omdat een beerput 1 gesloten tank is zonder overloop waarin het septisch materiaal zich opstapelt.

Het septisch materiaal wordt grotendeels afgebroken door de bacteriën die erin aanwezig zijn maar vroeg of laat zet de drijvende massa zich vast voor de buis van de toevoer waardoor de buis verstopt raakt.

Deze dient dus regelmatig geruimd te worden. Hoe frequent dit moet gebeuren is afhankelijk van de grootte van de put, het aantal gezinsleden en de frequentie van gebruik. Een kolkend geluid en het stijgend waterniveau bij doorspoelen zijn indicaties voor een nakende verstopping.

Wacht niet op een verstopping want dan lopen de kosten onnodig op.

De kostprijs is afhankelijk van de inhoud van de  put, de afstand tot de vrachtwagen, de bereikbaarheid van de put en gemeente waar er geruimd dient te worden. Wij maken voor u een offerte op maat.

Laat het ruimen aan vakmensen over want bij het ruimen kunnen er giftige en bedwelmende gassen vrijkomen. Hiervoor hebben wij specifiek materiaal. Daarnaast dient dit materiaal ook afgevoerd te worden naar erkende verwerkers en mag het niet zomaar ergens geloosd worden. Daar staan strenge straffen op.

Bij iedere ruiming bezorgen wij een attest en voeren wij het septisch materiaal af naar een erkend verwerkend bedrijf.